5G Teknolojisi Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir?

5G Teknolojisi Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir?

5G Teknolojisi Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir?

5G Nedir?

5G teknolojisi (5.Nesil Teknoloji), 4.5G’den bir sonraki en yeni nesil teknolojik gelişmelerden bir tanesidir. Birçok olumlu ve olumsuz yönlerini birlikte barındırması, 5G ile ilgili birçok tartışmaya yol açmıştır. Peki 5G teknolojisi objektif olarak incelendiği zaman karşımıza olumlu bir teknolojik gelişme olarak mı çıkıyor, yoksa olumsuz bir gelişme olarak mı?

Bilim insanları 5G teknolojisi üzerinde çalışırken en az sorun içermesi için büyük çalışma ve araştırmalar yürütmüştür. Peki bu çalışmaların sonucu neticesinde halen daha var olan olumlu ve olumsuz yönler nelerdir?

 

5G Teknolojisi Olumlu Yönleri

Yukarıdaki metinde de bahsedildiği üzere her ne kadar bilim insanları çalışmalar yapmış olsa da bütün olumsuz yönler yok edilmiş değil. 5G teknolojisinin ne derece önemli bir teknoloji olduğunu öğrenebilmek için iki tarafı da objektif bir şekilde incelemek gerekmektedir. Peki 5G teknolojisini olumlu yönleri nelerdir?

 

1-Eğitim Sektörü

5G teknolojisinin olumlu yönlerinden birisi eğitim sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. 5G teknolojisinin ortaya çıkması ile birlikte sanal gerçeklik ile ilgili büyüme kaydedilmiştir. Bu durumda eğitimde yerinde öğrenme yöntemini beraberinde getirmiştir. Örneğin tıp öğrencileri bu yöntem sayesinde bir ameliyatta imiş gibi davranıp konuyu öğrenme imkanına sahip olabilirler.

 

2-İnternet

Özellikle günümüzde olmazsa olmaz diyebileceğimiz teknolojilerden birisi olan internet, 5G teknolojisi ile birlikte gelişme göstermiştir. 5G teknolojisi ile birlikte internet, hem daha hızlı olacak hem de dolayısıyla daha keyifli bir hal almaya başlayacaktır.

 

3-Film-Video ve Oyun Sektörü

5G teknolojisinin beraberinde getirdiği en olumlu yönlerden birisi de film, oyun ve video sektörleridir. 5G teknolojisi ile birlikte gelen daha hızlı internet, film ve videoların kesintisiz izlenmesini, daha hızlı ve kolay indirilmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda sanal gerçeklik gibi yeni gelişmeler sayesinde de yeni oyun ve eğlenceler ortaya çıkacaktır.

 

5G Teknolojisi Olumsuz Yönleri

5G teknolojisinin olumlu yönlerinin en önemli olanları yukarıdaki metinde verilmiştir. Bu olumlu yönlerin dışında daha önce de bahsedildiği üzere birçok olumsuz ve önemli yönler de bulunmaktadır. Peki bu olumsuz yönler nelerdir?

 

1-Radyasyon

5G teknolojisinin en olumsuz yönlerinden birisi olan radyasyon problemi, eğer ki 5G yaygınlaşırsa radyasyon, çok büyük bir problem olarak varlığını sürdürecektir. Radyasyon sebebiyle insanlarda ve canlılarda büyük kanser gibi önemli sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.

 

2-Sağlık

Radyasyon kısmında da bahsedildiği üzere radyasyona bağlı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ancak sağlık sorunları yalnızca radyasyona bağlı değil, 5G ile gelişecek olan teknolojiye karşı bağımlılık da büyük sağlık sorunları ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla 5G teknolojisinin en büyük sorunlarından birisi, sağlık problemleri olacaktır.

 

3-Bağımlılık

5G teknolojisinin giderek gelişecek olması ile birlikte teknolojide de birçok yenilik ortaya çıkacaktır. Bu durum da günümüzde de var olan teknoloji bağımlılığını daha üst boyutlara taşıyarak büyük problem haline getirecektir.

 

4-Çevre Kirliliği

5G teknolojisi ile birlikte ortaya çıkacak olan radyasyon problemi, bitkileri ve çevredeki bütün canlıları olumsuz etkileyecektir. Bu durumda küresel iklim değişikliğine, çevre kirliliğine, ekolojik dengenin bozulmasına ve daha birçok çevresel sorunlara yol açacaktır. Aynı zamanda çıkabilecek herhangi bir orman yangınında ormanlar azalacak ve dolayısıyla da radyasyon emilimi azalacaktır. Bu gibi sebepler dolayısıyla çevre sorunları 5G teknolojisinin en büyük olumsuz yönlerinden birisidir.

Göründüğü üzere 5G teknolojisinin birçok olumlu ve olumsuz yönü bulunmaktadır. Olumsuz yönleri, daha çok sağlık ve çevresel sorunlar etrafındadır. Bilim insanları, 5G teknolojisi üzerinde çalışarak olumsuz yönleri en aza indirmeye çalışmaktadır. Eğer ki olumsuz yönler daha da azalırsa gelecekte 5G teknolojisi hayatımızda büyük bir yere sahip olacaktır.