Dünyada Ve Türkiye'de İnternet Ve Sosyal Medya

Dünyada Ve Türkiye'de İnternet Ve Sosyal Medya

Dünyada Ve Türkiye'de İnternet Ve Sosyal Medya

İnternet, çağımızın neredeyse en gerekli imkanlarından bir tanesidir. Öyle ki internet, artık birçok kişinin hayatının vazgeçilmezi olmuş durumda. Dünyada ve ülkemizde internet kullanımı her geçen gün artmaktadır. İnsanlar interneti her ne kadar farklı amaçlarla kullansa da yaklaşık olarak her internet kullanıcısı gününün önemli bir kısmını internette geçiriyor.

Dijital 2021 raporuna göre Dünyadaki insanların yaklaşık %59.5’i internet erişimine sahip. Dünya genelinde internete erişmek için en çok kullanılan cihazlar ise telefonlar oldu. İnternete erişimi olan insanların da yaklaşık %90’ı en az bir tane sosyal medya hesabına sahip.

Erkekler, sosyal medyayı kadınlara göre ise daha fazla kullanıyor. Ayrıca Dünya genelinde internet için harcanan ortalama günlük süre ise 6 saat 54 dakika. İnternet kullanıcıların ise internette en çok yaptığı şey ise bilgi edinmek olduğu görülüyor. İnternet kullanıcılarının yaklaşık %63’ü interneti bilgi edinmek için kullanıyor.

Diğer teknolojik aletler için kullanılan vakitler ise: televizyon izlemek için 3 saat 24 dakika, sosyal medya için ise yaklaşık 2 saat 25 dakika vaktimizden harcıyoruz. İnsanların teknolojiyi hayatlarında bu kadar önemli bir yer olarak edinmeleri kısmen iyi olsa da, büyük tehlikeleri de mevcut. Örneğin teknolojik aletlerin yaydığı radyasyon, büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Teknolojik aletleri kullanırken boyun, omuz ve sırt sağlığına dikkat etmemek, teknoloji bağımlılığı gibi örnekler de teknolojinin olumsuz yönlerinden bazılarıdır.

Türkiye’de ise bir insan gününün yaklaşık 7 saat 57 dakikasını internette geçirmektedir. Yani Türkiye’de yaşayan bir insan vaktini, ortalama olarak diğer insanlardan daha fazla internette harcıyor. İnternetin kötü özelliklerinden bir tanesi de kişisel özelliklerin yanlış amaçlara alet edilmesidir. Türkiye, kişisel özelliklerin kötüye kullanılması konusunda en az endişelenen 7. ülke. Bu konuda en az endişelenen ülkeler ise sırasıyla Nijerya, Fas ve Gana ülkeleridir.

Dünyada ve Türkiye’de Sosyal Medya

İnternet erişimi olan insanların yaklaşık %90’ının sosyal medya kullanıcısı olduğundan bahsetmiştik. Türkiye nüfusunun yaklaşık %70.8’i sosyal medya kullanmaktadır. Bu oran diğer ülkelerde ortalama olarak %53.6 oranındadır. Ülkemizde sosyal medyada bir günde geçirilen ortalama süre ise 2 saat 57 dakika. Bu süre diğer ülkelerde ortalama olarak 2 saat 25 dakika. Bu veriler eşliğinde anlaşılıyor ki ülkemizde sosyal medya, diğer ülkelere göre daha fazla kullanılmaktadır.

Dünyada sosyal medya kullanan insanların ortalama olarak 8.4 farklı sosyal medya hesabı bulunmaktadır. Bu sayı Türkiye’de yaklaşık 9.4 olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani Türkiye’de sosyal medya kullanan bir kişinin ortalama olarak 9.4 hesabı mevcut.

Dünyada sosyal medyayı iş için kullananların oranı yaklaşık %40.4 oranındadır. Bu oran Türkiye’de biraz daha fazla (%47). Bu oranlardan da anlaşılacağı üzere sosyal medya, reklam ve tanıtım için oldukça uygun alanlardır.

 

Dünyada ve ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya hangisi?

Yapılan araştırmalara göre Dünyada en çok kullanılan sosyal medya Facebook. Facebook, Dünyada yaklaşık olarak 3 milyar kullanıcıya ev sahipliği yapmaktadır. Dünya genelinde en çok kullanılan 2. sosyal medya ise Whatsapp. Whatsapp, Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapmaktadır. Dünya genelinde en çok kullanılan 3. sosyal medya ise Youtube. Youtube, Dünya genelinde yaklaşık 2.2 milyar kullanıcıya ev sahipliği yapmaktadır.

Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya sıralaması ise biraz daha farklı. 1.sırada Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının %82’sinin kullandığı Whatsapp yer aldı. 2.sırada ise Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının yaklaşık %67.2’sinin kullandığı sosyal medya Youtube oldu. 3. olarak ise Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının yaklaşık %57.6’sının kullandığı sosyal medya Instagram oldu.