GSM Sektörü Nedir?

GSM Sektörü Nedir?

GSM Sektörü Nedir?

Cep telefonlarında kullanılan bir yazışma protokolü olan GSM, mobil iletişimde kullanılan bir telsiz rolü görür. Esas olarak telefon sistemi için kullanılan tam dijital mobil telsiz ağları için standart, bununla birlikte devre-anahtarlamalı ve paket-anahtarlamalı veri iletimi ve kısa mesajlar içindir.

1990 senesinde tanımlanan ve bir sene sonrasında kullanıma oluşturulan GSM'in açılımı Global System for Mobile Communications'tır. Bu yazışma protokolü, 1997 yılından sonrasında dünya genelinde sektörel bir kullanılma başlamıştır.

 

GSM Nedir?

GSM, abonelerin Avrupa çapında hareket etmesine müsaade eden bir mobil telefon sistemi taktim etmek ve geleneksel analog telefon şebekeleriyle ahenkli ses hizmetleri taktim etmek amacıyla açılan bir sistemdir. Başlangıçta radyo için kullanılan GSM, bugün web başta olmak suretiyle yaşamın her alanında mevcuttur. GSM bugün, ortalama 200 ülke ve bölgede 670 GSM mobil yazışma ağında kullanılmaktadır. Sabit ağın aksine, bu mobil ağın muhtelif ek ihtiyaçları vardır. Bunlar; abone hüviyet doğrulaması, kanal erişim yöntemi ve mobilite yönetimidir.

 

GSM Ne İşe Yarar?

GSM'de aboneler hareketlidir ve bundan dolayı bir radyo hücresinden diğerine geçebilir. Bu, bir davet yada veri bağlantısı esnasında olursa, cep telefonu her vakit en müsait baz istasyonuna alabilmesi için davet bağlantısının bir baz istasyonundan diğerine aktarılmasını sağlar. Bu sistem, taşınabilir telefonlarla yüksek kaliteli ses linkleri sağlar.

GPS sistemi yardımıyla kısa bildiri servisi, faks iletimi ve veri iletişimi dahil birçok dijital muamele gerçekleşebilir. Türkçeye küresel yazışma için mobil sistem olarak çevrilen GSM, küresel çapta kullanılan en yaygın cep telefonu standardıdır. Halk dilinde mobil yazışma sistemi olarak tanımlanan GSM, kablolu iletişime bir alternatif olarak çıkmıştır. GSM aracılığıyla cep telefonu ve baz istasyonu içinde telsiz taşıması yapılır. Bu da dijital haberleşmeyi olanaklı kılar.

 

GSM'in Tarihçesi ve İlk Kullanımı Ne Zamandır ?

İlk olarak 1972 senesinde düşünce olarak gelişen mobil yazışma fikri 1982 senesinde gerçeğe dönüştü. 1982 senesinde yeni nesil hücresel sistemlerin oluşturulması hakkındaki karar verildi. Bu sisteme GSM ismi verildi. Kullanıcılara dolaşım hizmeti vermesi planlanan bu sistem, hücresel verilerde güç tasarrufu yapılmasına imkan tanıyordu. Hücresel iletişim için kullanılan Global System for Mobile Communications (GSM) vakit içinde mobil yazışma bandı rolü görmeye başladı.

Akıllı telefon dünyasında da kullanılan GSM sisteminde her mobil cihaz, kendisine en yakın olan baz istasyonuna veri iletecek kadar güç tüketir. bizim ülkemizde ilk kere 1993 senesinde kullanıma başlanan mobil telefonlarda kullanılan GSM sistemi, bundan 2 sene ilkin de 1G teknolojisi ile Türkiye'ye girmiştir. Sistem, dünyada evvela Finlandiya'da kullanılmıştır.